Oskerušový Džem

Jako jeden z nejspeciálnějších našich produktů je bezvýhradně oskerušový džem.
Je to džem, jako všechny naše slazené produkty na bázi bez cukru, slazen jen agávovým sirupem. Má unikátní, ale jednoduché složení. Z toho nejvíce atypická je oskeruše – strom, který je odrůdou jeřabin a pak také ne více známé české kiwi ( také známé jako sibiřské kiwi). S našimi bio dýní , trochu jablek se zázvorem a skořicí se stává tento džem absolutně unikátním.

Znáte oskeruši?

Je to v Čechách vzácný strom, který plodí malé hruštičky po době 15 až 20 letech. Legendy o léčivých účincích oskeruší jsou tradované po staletí v lidovém léčitelství co současnost jenom potvrzuje také využitím v alternativní medicíně. Plody mají důležité nutriční složení(až několikrát větší množství vitamínů C jako u hrušky, za vzpomenutí stojí taky větší množství tříslovin a pektinů ) a navíc specifickou delikátní chuť. Čerstvé plody, nato aby byly sladké, musejí dostatečně dozrát. Dají se jíst v celku, lidé hlavně na Moravě je pálí a dělají z toho vzácnou oskerušovici.

U nás roste oskeruše v našem genovém fondu starých a méně známých odrůd.